"תגידי, קראת את הספר 'ילד רגיש מאד'?" שאלתי את מור אחרי שקראתי את הפוסט שלה על ילדים רגישים והתגובות שבאו אחריו. משהו לא הסתדר לי בבטן. קראתי את הספר הזה לפני כשש שנים ומצאתי אותו בעייתי מאד, גם מכיוון שהרבה מהכתוב בו לא מבוסס מחקר ונשען על התרשמות ופרשנות של הכותבת ובעיקר בגלל שהוא יוצר דמות, צובע את הילד ומתייג בתכונה אחת - ילד רגיש מאוד - מה שלעולם לעולם לעולם לא יכול לקרות בכל מה שקשור בבני אדם ובפרט במה שקשור בהתפתחות הילדים שלנו. השאלה הזו פתחה דיון מעמיק בין מור לביני, כי ככה נראית החברות שלנו- חופרת, חוקרת וכזו שלא מפחדת לאתגר את הידע והתפיסות שלנו. ואז, ממש כמו לפני שלוש שנים, מור גרמה לי לכתוב על זה פוסט.
התגעגעתי אז באתי.. מקווה שבפעם הבאה שאכתוב זו כבר תהיה חזרה לצמיתות 😊
"ילד רגיש מאד" זו תווית רחבה מאוד, שכן לרגישות פנים רבות- רגישות התפתחותית, רגשית, חושית ועוד. בפוסט הזה נעמיד במרכז הבמה את הרגישות החושית, נושא שמעסיק הורים רבים וננסה לעשות בו סדר והגיון.
עיבוד מידע חושי: מה זה אומר בכלל?
עיבוד מידע חושי הוא תהליך ארגון המידע התחושתי המתקבל מהסביבה ומתוך הגוף, אשר מאפשר לאדם לתפקד ולקחת חלק בסביבה שלו באופן יעיל. תהליך העיבוד החושי כולל את קליטת הגירוי התחושתי במוח, ויסות הגירוי באמצעות דיכוי או עוררות שלו וחיבור המידע המתקבל באמצעות חושים אחרים.
כשאנחנו מדברות על חושים- רובנו חושבים מיד על חמשת החושים: ראייה, שמיעה, ריח, טעם ומישוש. אך האם ידעתם שישנן מערכות חוש נוספות? תחושת שיווי המשקל, שאחראית על כך שנוכל לפעול בלי ליפול ושומרת על איזון הגוף שלנו גם כאשר אנחנו משנים מנח. מערכת התחושה העמוקה, שאחראית לכך שבכל רגע נתון נדע היכן כל חלק בגופנו נמצא מבלי שנצטרך להביט בו (נסו לעצום עיניים ולגעת באף. הצלחתן? זה בזכותה). ואחרונה חביבה, מערכת התחושה הפנימית, שאחראית לספק לנו מידע על מה שקורה בתוך גופנו (לדוגמה "אני עייף/ רעב/ צריך להתפנות"). ויש אפילו כאלה שמתייחסים לכאב כחוש בפני עצמו.
איך אנחנו מעבדים מידע חושי?
בסדרת מחקרים, שנשענו על מעל 1000 ילדים ללא אבחנה התפתחותית, נמצא שעיבוד המידע החושי הוא תהליך שמושפע משני פרמטרים מרכזיים: סף התחושה ואסטרטגיית התגובה לתחושה. סף התחושה הוא הנקודה שבה המידע שנקלט בחושים מגיע למוח וגורם להפעלה של תא או מספר תאים במוח. למעשה, סף התחושה קובע האם הילד יבחין בגירוי כל שהוא בקלות או שהוא יידרש לגירוי עוצמתי או ממושך כדי להבחין בקיומו. אסטרטגיית התגובה של הילד, היא הדרך שלו לווסת את עצמו מול הגירויים שהוא חווה מגופו ומהעולם הסובב אותו.
מתוך ההתבוננות הזו, נולדו ארבעה דפוסי עיבוד חושי שמייצגים מקרי קצה (דוגמאות בתגובות):
"הלא מגיב" (רישום נמוך): ילד שזקוק לגירוי עוצמתי כדי להבחין בו ודפוס התגובה שלו פסיבי. הוא מקבל מידע חלקי על העולם ועל עצמו ולא יוזם או מחפש גירויים חזקים שהוא יכול לקלוט ולפעול בעקבותיהם. ילד כזה, יתקשה להיות מודע לסביבה שלו ויכול להיתפס על ידי הסובבים אותו כעצלן, מנותק או רחפן.
הרגיש: ילד שגירויים תחושתיים נקלטים ונרשמים אצלו בקלות ודפוס התגובה שלו פסיבי. הוא מוצף בקלות, אך לא פועל כדי להפסיק את ההצפה, ולכן הוא עשוי להיות מוסח ולהחוות על ידי הקרובים אליו כהיסטרי, לא רגוע או מעורר מהומות.
המחפש: ילד שזקוק לגירוי עוצמתי כדי להבחין בו ודפוס התגובה שלו אקטיבי. ילד כזה, צמא ומחפש אחרי הזדמנויות לחוויות תחושתיות עוצמתיות כמו קפיצה מגובה, סיבוב מהיר בקרוסלה, התגוששות ומכות עם חברים. הסובבים אותו יכולים לתאר אותו כילד שלא נח, כדור מרץ או אפילו ילד שנוטה לסכן את עצמו.
הנמנע: ילד שקולט גירויים מהסביבה בקלות ושדפוס התגובה שלו אקטיבי. ילד כזה, ינסה לשלוט בסיטואציות בחיי היומיום שלו למשל יתעקש על בגד או מאכל מסוים, כדי להקטין את ההתמודדות שלו עם תחושות לא נעימות. הסובבים אותו יכולים לכנות אותו "בוס", שתלטן או אובססיבי.
שימו לב! ארבעת הדפוסים מייצגים מקרי הקצה ורובנו נמצאים איפשהו ביניהם. לכל אחד מאיתנו יש דפוס עיבוד חושי מיוחד משלו- ילדים והורים. כמו בהרבה מאפיינים אנושיים, מרביתנו מגיבים באופן מתון לגירוי תחושתי. למשל, אם אני אישה רגישה לרעש ובעלת דפוס פעולה אקטיבי (true story), אני אפנה לבן הזוג שלי בנימוס, בנועם ובאהבה (לרוב) ואבקש ממנו לאכול את התפוח בחדר אחר (או מחוץ לבית).
איך זה קשור "לילד רגיש מאד"?
המונח "ילד רגיש מאד" מדבר על ילד שרגיש לכל דבר שמתרחש או מתקיים סביבו. אבל מחקרים וידע קליני מלמדים אותנו שרגישות חושית היא הרבה יותר מורכבת מזה. קודם כל, תיתכן רגישות בחושים מסוימים ולא באחרים. למשל, יכול להיות שהילד שלנו מאד רגיש לרעש בקניון, במסיבות בגן או בבריכה הציבורית, אבל דווקא יחפש מגע מגוון ואפילו עוצמתי על העור בארגז החול, במשחק בבצק ובליטופים לפני השינה. מעבר לכך, סף התחושה והאסטרטגיה שבה ייבחר הילד משתנים כתלות בסביבה הפיזית והאנושית. למשל, עד כמה הסביבה עמוסת גירויים, מאורגנת, האם יש בסביבה דמויות משמעותיות להישען עליהן, מהי מידת העייפות של הילד וכו'.
כיצד נוכל אנחנו, ההורים, יכולים לעזור?
גם בהקשר של עיבוד מידע חושי, ידע זה כוח. מחקרים מצביעים על כך שידע הורי לגבי עיבוד מידע חושי מאפשר לנו לפרש את ההתנהגות של ילדנו ולהיות פחות שיפוטיים כלפי התנהגויות מאתגרות. המודעות לדפוסי עיבוד המידע השונים נותנת לנו כלים להבין מה המאפיינים התחושתיים של ילדנו וגם שלנו עצמנו. ברגע שאנחנו מבינים בצורה טובה יותר את עצמנו אנחנו יכולים להצליח לזהות בצורה טובה יותר את הטריגרים והתגובות שלנו למצבים ביומיום, ובפרט מצבים המתרחשים ביננו לבין הילדים שלנו. זיהוי מקומות שבהם יש פער בין הצרכים והמאפיינים החושיים של הילד לבין הצרכים והמאפיינים החושיים שלנו מאפשר חיפוש גשרים ופתרונות, כך שהזמן המשותף יהיה נעים יותר לשני הצדדים.
מה חשוב לי שתיקחו מהפוסט
אנשים הם יצורים מורכבים. אי אפשר, אסור ואפילו מסוכן להצמיד תווית לילד. הכללות יתר כמו סחלב או שן ארי, ילד רגיש מאד או "יש לו ויסות חושי" (עזבו שאפילו הניסוח הזה שגוי)- לא לוקחות בחשבון את מכלול הגורמים האישיים של הילד, את הסביבה המקיפה אותו ואת הכוח שלנו כהורים לעזור, לחשוף ולהשפיע על החוויה שלו את עצמו ואת העולם. בואו נראה את הילדים שלנו מעבר לתווית!
עוד על מרי: מרי קלינגל-לוי היא בת הזוג של סיון ואמא של אילה ואביב (המהממות, אם יורשה לי). מרי היא מרפאה בעיסוק ואוטוטו מסיימת דוקטורט בריפוי בעיסוק שעוסק בחוויית הכאב של אוטיסטים. היא משלבת הוראה, קליניקה ומחקר וכולה נוטפת מקצועיות בלתי מתפשרת.
ייתכן שיעניין אותך גם...
מקורותhttps://citeseerx.ist.psu.edu/document?repid=rep1&type=pdf&doi=e1af3dbc68423a7ac1fe3da203d
d1b367292dc0f
למיטיבות לכת: הרחבות
קושי בעיבוד חושי:
לא דיברנו בפוסט על מה קורה כשיש קושי בעיבוד החושי. היום, מקובל להתייחס לשונות, וריאנטים באוכלוסייה. כל אחד מאיתנו שונה באופן שבו הוא מעבד את המידע, כפי שכתבנו בפוסט. מתוך שכך, כשאנחנו מעצבים ומארגנים את הסביבה והעולם- אנחנו רוצים לאפשר התאמה למגוון הצרכים הקיימים באוכלוסייה. למשל, מרחבים המאפשרים שקט והפחתה של גירויים (למשל "מרכז שקט", פרויקט במסגרתו מרכזי ביג יוצרים תנאים מותאמים לאנשים בעלי רגישויות חושיות שונות: עוצמת התאורה והסאונד מונמכת, מכבים מסכים, צוות העובדים מקבל הדרכה למתן שירות מותאם).
מה יוגדר כקושי בעיבוד החושי? כשהאופן בו האדם מעבד את המידע מקשה עליו בתפקודי היומיום. זאת אומרת, שאם יש דפוס תחושה קיצוני, אבל האדם מתפקד ומרוצה מהאופן שבו הוא עושה זאת- זו לא הפרעה בעיבוד החושי (כי הוא לא מופרע מהמאפיינים שלו).
דוגמאות לקשיים בעיבוד החושי:
אם לאדם יש דפוס רגיש ונמנע- הוא ינסה לסגת ולברוח ממצבים המהווים אתגר תחושתי עבורו או כשהוא מרגיש מופצץ בגירויים. מה נראה? ילד שבורח בריצה ממרחב רועש/ יוצא מאזור צפוף שבו נוגעים בו לעיתים תכופות/ בררן במגוון המאכלים שמוכן להתנסות בהם/ ילד שנמנע מטיפוס על מתקנים בגן השעשועים.
אם לאדם יש רגישות חושית והוא מגיב באופן פסיבי- הוא תגובתי, אך לא יוזם פעולה כדי להימנע מהגירויים התחושתיים שנחווים על ידו כמציפים. ילדים כאלה יכולים להיות חסרי שקט, קצרי רוח, דורשניים. מה נראה? ילד שמכסה את האוזניים במקום רועש/ ילד שבוכה בזמן נסיעה ברכב בעקבות רגישות לתנועה.
אם לאדם יש דפוס רישום נמוך- כלומר הוא זקוק לגירויים חזקים והוא לא מחפש באופן פעיל אחר הגירויים האלה, הם לא מבחינים בגירויים מסוימים בסביבה שלהם. איך זה נראה? לפעמים אנחנו נרגיש שאנחנו כהורים צריכים להתאמץ כדי שהילד יבחין בנו או יקשיב לנו ואז נצטרך לגעת בהם או להיות מולם כך שהמגע או הנוכחות הויזואלית שלנו יתנו לילד רמז תחושתי נוסף שיסב את תשומת ליבו.
אם לאדם יש דפוס של חיפוש תחושה- הוא זקוק לגירויים תחושתיים חזקים ופועל כדי לספק לעצמו אותם. כשהדפוס קיצוני, הילד יכול לפעול באופן קיצוני בהתאמה כדי לתת מענה לצרכים שלו והדבר יכול להוביל עד כדי התנהגויות מסוכנות- ילד שקופץ מגובה רב, מטפס על חפצים שאינם יציבים, רץ במהירות בלי לקחת בחשבון מה ומי שבסביבתו.
פה נזכיר, שמרבית הילדים לא נמצאים בקצוות האלה.
קשיים בעיבוד החושי יכולים להתבטא בכל אחת ממערכות החוש וייתכן "ערבוב" בין מספר דפוסי קיצון כפי שתוארו בפוסט עצמו.
במידה וילד מתמודד עם קשיים בעיבוד החושי במערכת חוש מסוימת או בכמה מהן- מומלץ להיעזר במרפאה בעיסוק. גם בהקשר הזה, כבכל עניין הדורש טיפול והדרכה בתחום ההתפתחותי, מומלץ לפנות לנשות ואנשי מקצוע בעלי תעודה בלבד.
מצרפת אמות מידה לטיפול בריפוי בעיסוק בקשיים בוויסות החושי כאן בקישור ונייר עמדה בנושא זה:
הערה: ישנן מסגרות התייחסות שונות שמגדירות מהו עיבוד חושי ומה נכלל תחתיו. בחרתי במסגרת ההתייחסות של החוקרת והמרפאה בעיסוק פרופ' וויני דאן. בחרתי בה משום שמסגרת ההתייחסות שלה פותחה מתוך מחקר והמשגה של ילדים בהתפתחות טיפוסית (כמו מרבית הילדים שעליהם אנחנו כותבות בקבוצה). לציין, כי בהמשך מסגרת ההתייחסות וכליה נבדקו ונמצאו מתאימים, מהימנים ותקפים למגוון אוכלוסיות כולל אוטיזם, הפרעת קשב ועוד. למיטיבות לכת, אשר מעוניינות להרחיב את הקריאה- אני מזמינה אתכן לקרוא על מסגרת ההתייחסות של פרופ' לוסי ג'יין מילר. מסגרת ההתייחסות הזו מתייחסת להפרעות בעיבוד החושי.
מאמרים לדוגמה:
קרדיט לתמונה:<a href="https://www.freepik.com/free-photo/funny-faces-happy-children-doing-see-nothing-hear-nothing-say-nothing-isolated-white-background_10872266.htm#query=children%20cover%20their%20ears%20eyes%20mouth&position=1&from_view=search&track=ais">Image by valuavitaly</a> on Freepik