top of page

על בנים ועל בנות: אחים ומגדר



שבוע 16 להיריון. את אוחזת בידו של בן הזוג שלך כשהרופאה מניחה את מכשיר האולטרסאונד על בטנך. תחושות של חרדה והתרגשות מציפות את שניכם. הנה, שומעים את הלב הקטן שפועם בתוכך. הלב בסדר. המוח בסדר. חלל הבטן תקין. אתם נושמים לרווחה ומפנים מקום להתרגשות.

"מזל טוב! יש לכם עוד בן!" אומרת הרופאה.

"כן, ככה זה אצלנו במשפחה, כולם בנים!" את עונה ונאנחת, "טוב, שיהיה לנו בהצלחה."

שושלת משפחתית או הטלת מטבע?

האם משפחה של חמש בנות או משפחה של שבעה בנים הן תוצאה של חמש או שבע הטלות אקראיות של מטבע או שמא יש אנשים שיש להם סיכוי גבוה יותר להיכנס להיריון עם בן או בת? במחקר ענק שנערך בשוודיה החוקרים ניתחו כ-4.7 מיליון לידות ולמרבה הפלא לא מצאו מתאם בין מין הילד לבין המין של האחים שלו. במילים אחרות, נראה שבכל הנוגע ליחס המינים בין האחים, הגנטיקה שלנו לא ממש רלוונטית.


אם הקונסטלציה המגדרית לא תלויה בנו, אז מה כן?

מחקרים מלמדים אותנו שמין הילד משפיע במידה ניכרת על ההורות שלנו*- הצורה שבה הורים מדברים אל הילד, האופן שבו הם משחקים איתו, אילו צעצועים הם קונים לו ומידת המעורבות שלהם בחייו. אפילו סגנון ההורות עשוי להשתנות בין ילד לילד כתלות במינו. למשל, במחקר שנערך באוסטרליה, בנים סיפרו שבעוד שהאבות שלהם נוקטים במשמעת נוקשה ומשתמשים בפרסים ועונשים (הורות סמכותנית), האמהות דווקא מאפשרות להם חופש כמעט בלתי מוגבל (הורות מתירנית). לעומת זאת, בנות סיפרו שהאמהות שלהן כן מציבות להן גבולות אך יחד עם זאת מספקות גם חום, תמיכה רגשית והסברים (הורות סמכותית). ולמה זה אמור להטריד אותנו? ובכן, לפחות לפי החוקרים, הגישה המיתרנית של אמהות מול הבנים שלהן עשויה לעודד תפיסות שלגברים מגיע יותר, ואילו הורות סמכותנית עשויה לעודד התנהגות אגרסיבית בקרב נערים.


דמיון, שוני והמגדר שביניהם

המדע מספר לנו שבהשוואה לאחים ממינים הפוכים, אחים מאותו המין נוטים להשפיע יותר אחד על השני ולשמש כמודל לחיקוי זה עבור זה. אך למטבע יש שני צדדים- אחים מאותו המין גם סובלים יותר מהשוואה חברתית ונוטים יותר לתחרותיות ביניהם. גם אחים ממינים הפוכים לא נשארים חייבים. למשל, מחקר אחד מצא שבגיל שלוש בנות או בנים עם אחים גדולים מראים יותר מאפיינים גבריים, ואילו בנים עם אחיות גדולות מראים יותר מאפיינים נשיים.


ובמבחן התוצאה...?

מחקר בריטי שכלל כ-18,000 משתתפים גילה שמין הילד השני משפיע על מאפייני האישיות של הילד הראשון (כן, משפיע). הממצאים העלו שבנים בכורים לאחיות צעירות היו יותר אדיבים, סימפטיים, חמימים, מתחשבים ומשתפי פעולה בגיל 10 ובגיל 16 (כולם מופעים של התכונה האישיותיות "נעימות", agreeableness). ולמה זה משנה? ובכן, מסתבר שנעימות היא תכונה חשובה לחיים ונמצאת במתאם חיובי עם עבודה טובה, חסכונות וסיפוק מהחיים. בחזית הקוגניטיבית, נמצא שבנים בגן מרוויחים יותר מכך שיש להם אחות מבחינת יכולות קוגניטיביות, מיומנויות למידה וויסות-עצמי. אך ההשפעות האלו נעלמות כלא היו כשהם עולים לכיתה א'.


ומה הלאה? מחקרים מגלים שאחים בנים, במיוחד כשהם בגילאים קרובים, נמצאים בסיכון גבוה יותר לבעיות עבירה ושימוש בחומרים מסוכנים. לעומת זאת, אחות גדולה דווקא נמצאה כגורם מגן. בגזרה הזוגית, מתבגרים שיש להם אח או אחות מהמין השני מראים רמות גבוהות יותר של אינטימיות במערכות יחסים רומנטיות (הטרוסקסואליות), בהשוואה למתבגרים שיש להם אח מאותו המין. ובאופן מעניין ומפתיע כאחד, ככל שלגברים יש יותר אחים בוגרים (מאותה אם), כך גדל הסיכוי שהם יהיו הומוסקסואלים**.


אז לשאלתכן- gender does matter!

הערות:

* כל המחקרים שתיארתי בפסקה (מלבד אחד) עסקו ביחס הורי שונה כתלות במגדר, אך לא בדקו אם אחים מאותה משפחה מקבלים יחס אחר כתלות במגדר.

** הסבר מוצע לתופעה הוא התגובה החיסונית של האם לחלבונים זכריים ספציפיים שעשויה להשפיע על התפתחות המוח של העובר.



ייתכן שיעניין אותך גם...



Commentaires


bottom of page