top of page
logo-facebook_edited.png

מעבר למוצקים בשבט הטורקאנה




באזור מבודד למדי בלב המדבריות הצחיחות של צפון-מערב קניה שוכן לו שבט נוודים מגדלי צאן ובקר- שבט הטורקאנה. מתוך תנאי הסביבה הקשוחים והבלתי-צפויים צמחה לה אסטרטגיה ייחודית לתהליך המעבר למוצקים.


אם הייתן מקבלות עצות מסבתא טורקאנית כך זה היה נשמע:


כמה זמן עבר מאז שהוא נולד? כבר 3 שבועות? מצוין. עכשיו אפשר להתחיל לתת לו שומן-חלב של אחת הנאקות (נקבת גמל) בעדר. 50 מ"ל ליום יעשו את העבודה. זה לא הולך להיות כל כך נעים, אבל את תצטרכי לדחוף לו את שומן-החלב בכוח אל הפה. תמשיכי ככה עוד חודשיים שלושה, ואז תתחילי לתת לו גם חלב גמלים. כמה מנות קטנות במהלך היום יעשו את העבודה. ומה עם חלב מהפרות והעיזים, את שואלת? החלב שלהן עשיר מדי ושומני מדי בשביל תינוקות קטנטנים, חכי עד שיהיה בן 5-6 חודשים ואז תוכלי לתת לו גם חלב-פרה או חלב-עיזים.


הכיף האמיתי מתחיל בגיל שמונה חודשים, אז כבר אפשר להציע לו חתיכות שומן חיה שבושלו בחמאה מזוקקת או דייסת קמח תירס שבושלה בחלב ושומן. אה, וכמובן תוכלי לתת לו לשתות מהתה המתוק-מתוק שלנו שמכיל 50% חלב. אבל לא הכל בבת אחת- תעשי את זה לאט לאט ובהדרגה.


מתישהו בין גיל שנה לשנתיים הקטנצ'יק שלך כבר יהפוך להיות אחד מאיתנו באופן רשמי. תבקשי מאחותך הגדולה את המתכון לדייסת דם, אני לא זוכרת את הכמויות המדויקות אבל המתכון די פשוט- דם של פרה או גמל, חלב, קמח תירס וכמה חתיכות בשר אדום. אל תצפי שהילד שלך יתאהב בטעם הדם מהרגע הראשון. זה תמיד לוקח להם זמן. אבל ברגע שהוא ירכוש את הטעם, את תדעי שזהו זה, הוא לגמרי מוכן להפסיק לינוק. אם הוא מסוגל לשתות דם חיות כמו כולנו, הוא לא חייב יותר חלב-אם או חלב של כל חיה אחרת. אבל עזבי אותך מזה כרגע, כל דבר בעיתו, בואי נלך לחפש לו עכשיו שומן-חלב בבקתה של אחותי.



העצות של הסבתא הטורקאנית מתבססות על מחקר שנערך בשנים 1989-1990 וכלל ראיונות של 101 אמהות משבט הטורקאנה. בני השבט לא משתמשים בלוח שנה ולכן גיל התינוקות בכל שלב שוערך על ידי החוקרת בהתאם לעונות השנה ולאירועים שהתרחשו באותו זמן. אזור הטורקאנה בימינו עודנו מבודד ומנותק כשהיה ולכן סיכוי גבוה מאוד שהמנהגים השתמרו במהלך 30 השנים שעברו מאז שנערך המחקר.





התמונה באדיבותה של הילה גיל קליין


Comments


bottom of page