"עם הגדולה לא היו לי בחילות כאלו בהיריון"
"הלוואי שהוא היה יודע לישון כמו אחותו"
"הסנדוויצ'ית שלי היא הגאון של הבית"
בואו נודה על האמת, קשה עד בלתי אפשרי שלא להשוות בין האחים- החל מכמה העלינו במשקל בהיריון, דרך הגיל שבו כל אחד מהם התחיל לקרוא ועד למקצועות השונים שהם בחרו ללמוד באוניברסיטה. ובכל זאת, האם שאלתן את עצמכן פעם אם השוואות כאלו משחקות תפקיד במסלול התפתחותם של ילדינו?
שאלה זו עוררה את סקרנותה של קבוצת חוקרים מארה"ב אשר יצאה לברר האם היכולות האקדמיות שהורים מייחסים לילדיהם משפיעות על הישגיהם בפועל. לשם כך, הם גייסו כ-388 זוגות אחים (ילד ראשון וילד שני) בגיל ההתבגרות ועקבו אחריהם במשך שלוש שנים.
המחקר התחיל, איך לא, בהשוואה. ההורים נשאלו מי מהאחים תלמיד טוב יותר. באופן מפתיע, על אף שבפועל ההישגים האקדמיים של האחים היו דומים למדי, הורים רבים ענו שהבכור הוא זה שמצליח יותר בלימודים. התשובות של ההורים גם לא חפו מהטיה מגדרית והם לרוב האמינו שהבת תלמידה טובה יותר מהבן (מה שבממוצע היה נכון), גם כשהבת הייתה הצעירה יותר.
ומה קרה שנה ושנתיים אחר כך? ובכן, ילד שהוריו האמינו יותר ביכולותיו האקדמיות גם הצליח יותר בלימודים, ואילו ילד שהוריו חשבו שהוא מסוגל פחות, אכן הצליח פחות. לפני שאתן פוטרות את העניין בטיעון הביצה והתרנגולת, זכרו שבתחילת המחקר לא נמצאו הבדלים מובהקים בהישגים האקדמיים בין האחים.
בעוד שנראה כי לציפיות ההורים הייתה השפעה משמעותית על הצלחת ילדיהם בלימודים, ההפך לא היה נכון, לפחות ברוב המקרים. מה הכוונה? אפילו כאשר ילד שנתפס בעיני הוריו כתלמיד פחות טוב הצליח יותר בלימודים בהשוואה לאחיו, האמונות של ההורים לא השתנו. ואם זה לא מטריד מספיק, הנערים שקיבלו ציונים פחות טובים הראו גם פחות עניין בלימודים שנה אחר כך.
אנחנו כנראה לא נצליח להימנע מהשוואות, והילדים שלנו ימשיכו לקלוט ולהפנים את הציפיות שלנו מהם. אבל התובנה החדשה לפיה השוואות בין הילדים עשויות לברוא מציאות מספקת לנו הזדמנות להסתכל פנימה ואולי למצוא דרך למתן אותן.
* ארבע קומבינציות גיל ומגדר: שני אחים, שתי אחיות, אחות בכורה ואח צעיר, אח בכור ואחות צעירה.
ייתכן שיענין אותך גם...
Comments