מהי משיכת מרפק?
מצב רפואי שכיח שזכה היסטורית לשם "מרפק המטפלת" (Nursemaid's Elbow) על שם המטפלות שהיו מושכות את הילדים ביד.
3 שורות על אנטומיה לפני שנתחיל
באמה של היד יש שתי עצמות – רדיוס ואולנה. הקצה של עצם הרדיוס נמצא בתוך רצועה עגולה שמייצבת אותה. עד גיל 5 האיזור "מועד לפורענות" ואם מושכים חזק באמה עצם הרדיוס יכולה "להישלף" מחוץ לרצועה שלה ואז היא בעצם "נסגרת" על הרצועה עצמה ומונעת תנועה במפרק* [1].
איך יודעים שזה קרה?
הסיפור הקלאסי זה ילד שמשכו בידו הישרה ולאחר המקרה הוא אינו מזיז את היד ומצמיד אותה לגוף. משיכת המרפק יכולה לקרות למשל כאשר מנדנדים ילד או ילדה מהידיים, מרימים בכוח מהרצפה או מנסים לתפוס כדי למנוע נפילה.
מה עושים עכשיו?
פונים בהקדם לטיפול רפואי זמין. רופאי ורופאות ילדים רבים מיומנים בלהחזיר את הרצועה למקום שכן מדובר בפעולה שכיחה ופשוטה. במידה ורופאת הילדים לא זמינה מומלץ לפנות למוקד או למיון. חשוב לא לדחות את הטיפול שכן ככל שעובר הזמן (יותר ממספר שעות) עלולה להיווצר בצקת מקומית שתקשה על החזרת הרצועה למקום.
איך הרופא/ה מחזיר/ה את הרצועה למקום?
הפעולה מתבצעת באמצעות סיבוב או כיפוף של המרפק (יש מספר שיטות), לרב מורגש קליק עדין. אין צורך בהרדמה או טשטוש לביצוע הפעולה. תוך זמן קצר ניתן לראות שיפור משמעותי בכאבים ובתנועות היד [2].
מתי זה לא זה? דגלים אדומים!
מצבים שבהם הייתה חבלה כמו נפילה על היד או מכה מחפץ, פחות מתאימים למשיכת מרפק. במצבים אלו, לעיתים רופאת הילדים תשלח לצילום בחשד לשבר. גם נפיחות או סימן חבלה אינם מתאימים למשיכת מרפק ויש לשקול צילום.
איך נמנעים ממשיכת מרפק?
יש להימנע ממשיכת הילד/ה מכף היד או האמה. חשוב להנחות את כל הגורמים המטפלים למשוך או להרים רק מאזור הזרוע או בית השחי. ילדים שחוו אירוע אחד נמצאים בקבוצת סיכון לאירועים חוזרים (הקורים ב-30-40% מהמקרים). ייתכן שיש קשר במקרים מסוימים לגמישות יתר [3]. לאחר אירוע של משיכת מרפק אין צורך בטיפולים או בירורים מיוחדים. לרב סביב גיל 5 העצמות גדלות והרצועות מתחזקות.
האם אפשר להחזיר לבד?
על פי ספר הלימוד ברפואת ילדים, ניתן ללמד הורים להחזיר את הרצועה למקומה על מנת למנוע פניות חוזרות לעזרה רפואית ולהקטין הסבל של הילד [4]. אני מודה שאחד מילדיי סבל מאירועים חוזרים של משיכת מרפק שלרב החזרתי בעצמי. פעם אחת הייתי בחו"ל והמרפק הוחזר למקום בהצלחה על ידי אביו המהנדס, בליווי סרטון הסבר מיוטיוב. כמובן, באירוע ראשון או אם יש סימן מסעיף הדגלים האדומים – אין לנסות להחזיר לבד ויש לפנות לרופאת הילדים [5].
* שימו לב שיש הבדל בין משיכת מרפק, מצב נפוץ וקל בילדים, לבין פריקת מרפק אמיתית, מצב מורכב שלרב קורה אצל מבוגרים אחרי הפעלת כוחות משמעותיים (כמו חבלות ספורט, נפילה מגובה) ודורש החזרה מורכבת יותר על ידי אורתופד/ית.
תוכן הכתבה אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי וכל מטרתו לספק מידע ובשום מקרה אינו בגדר המלצה או עצה רפואית. אין לראות בו תחליף להתייעצות עם רופא/ה.
קרדיט לתמונה: <a href='https://www.freepik.com/photos/baby'>Baby photo created by freepik - www.freepik.com</a>
Comments