"עכשיו!" לחשה נועה. "מהר, כשהמוכרת לא מסתכלת".
הלב דופק בקצב מהיר. עדי נשענת עם גבה על דוכן הקוסמטיקה, ובמיומנות של מתחילים מחליקה קרם גוף של ויקטוריה סיקרטס היישר אל תוך התיק שלה. היא עוטה על עצמה פרצוף משועמם ומנותק כשהיא הולכת אחרי חברותיה, נועה ודניאל, אל כיוון היציאה מהחנות. אך מבפנים מפלס הלחץ והחרדה עולה על גדותיו.
"אני לא מאמינה שגרמת לי לעשות את זה!" עדי מטיחה.
"תרגעי," אומרת נועה. "אין מישהו שלא עושה את זה מדי פעם וחוץ מזה, אנחנו לא גרמנו לך לעשות את זה."
האם מתבגרים באמת כל כך מושפעים מלחץ חברתי כפי שנדמה לנו?
קבוצת חוקרים מפנסילבניה לקחה על עצמה לענות על השאלה הזו ברצינות. לשם כך, החוקרים חילקו קבוצה של
306 משתתפים לשלוש קבוצות גיל: מתבגרים (בני 13-16), מבוגרים צעירים (בני 18-22) ומבוגרים (בני 24 ומעלה). כל אחד מהמשתתפים שיחק במשחק נהיגה ממוחשב והחוקרים בדקו כיצד הוא מתנהג ברגע שהרמזור מתחלף לצהוב- האם הוא בולם מיד או ממשיך בנסיעה עד לרגע האחרון כדי לצבור עוד נקודות? כדי לבדוק אם לחץ חברתי משחק תפקיד, חלק מהמשתתפים שיחקו לבדם ואילו השאר שיחקו בנוכחותם של שני אנשים נוספים בני גילם.
החוקרים הוטרדו לגלות שבנוכחות בני גילם, המתבגרים קיבלו ציון גבוה ב-60% במדד של לקיחת סיכונים, בהשוואה למתבגרים ששיחקו לבדם. גם המבוגרים הצעירים היו פחות זהירים כאשר בני גילם צפו בהם משחקים. לעומתם, המבוגרים שבחבורה דווקא הראו עמידות ללחץ חברתי- הם נהגו באותה צורה, בין אם היו לבד ובין אם היה להם קהל.
מדוע מתבגרים נוטים לקחת יותר סיכונים בחברת בני גילם?
כדי לברר זאת, אותה קבוצת חוקרים החליטה להציץ אל תוך מוחם של נערים ולראות כיצד הוא מגיב לנוכחותם של נערים אחרים בני גילם. החוקרים רשמו פעילות חשמלית ממוחם של 40 מתבגרים ומבוגרים ששיחקו במשחק נהיגה ממוחשב ובדקו כיצד השחקנים מתנהגים כשיש רמזור צהוב- האם הם מאיצים ומסתכנים בתאונה או בולמים ומבזבזים זמן יקר עד שהרמזור יתחלף שוב לירוק? לתדהמת החוקרים, במוחם של המתבגרים נצפתה פעילות חזקה באזורים מוחיים המעורבים בתחושות של כיף והנאה כשהם הצליחו לחמוק מהרמזור המתחלף, אך רק כאשר בני גילם צפו בהם משחקים. במילים אחרות, נראה כי נוכחותם של אחרים מגבירה את תחושת ההנאה של מתבגרים ולכן מעודדת אותם לקחת סיכונים.
לחץ חברתי: באג או פיצ'ר?
גם אם הלב שלכן נופל לתחתונים כשהמתבגר יוצא עם האוטו למסיבה עם חברים, בטח יעודד אתכן לדעת שללחץ חברתי עשויים להיות גם יתרונות. למשל, במחקר שנערך בארה"ב נמצא שנערים בשלהי גיל ההתבגרות לומדים מהר יותר ויעיל יותר תחת עיניהם הבוחנות של בני גילם, מאשר שהם לבד.
ומעניין במיוחד- מסתבר שגיל הטיפש-עשרה לא פוסח גם על עכברים! במחקר אחר של אותה קבוצת חוקרים נמצא שעכברים בגיל ההתבגרות שותים יותר אלכוהול בנוכחות עכברים אחרים בני גילם מאשר שהם לבד. ובדומה לבני אדם, לא נצפתה השפעה כזו על עכברים בוגרים.
ייתכן שלקיחת סיכונים ומרדף אחר ריגושים הם בדיוק מה שצריך ייצור חי בשיא פוריותו כדי להבטיח שזרעו יעבור גם לדורות באים. אחרי הכל, מסוכן שם בחוץ.
Comments