פרק ראשון בסדרה "יש לי חום": מה זה חום ואיך מודדים אותו?
מה זה חום?
השאלה הראשונה שעולה תמיד היא "זה חום? זה לא חום? זה כמעט חום?"
מבולבלות? כנראה שבצדק, ההגדרה של חום היא אכן לא מוחלטת. בארץ, למשל, חום מוגדר כטמפרטורת גוף מעל 38.0 מעלות צלסיוס כולל, בעוד שבארה"ב רב גופי הרפואה מגדירים חום כטמפרטורת גוף מעל 101 מעלות פרינהייט (שזה 38.3 צלסיוס) [1].
ממה נגרם החום?
בתוך נבכי מוחנו יש אזור לא גדול, אך חשוב מאוד, שנקרא היפותלמוס. התפקיד העיקרי של ההיפותלמוס הוא לשמור על היציבות הפיזיולוגית של הגוף שלנו . בתוך ההיפותלמוס שוכן אזור קטן אשר מוקדש כל כולו לבקרה על חום הגוף שלנו. כאשר ההיפותלמוס מקבל עדכונים מהשטח על מצבים כמו זיהומים ודלקות, הוא נכנס לפעולה ומעלה את חום הגוף.
מלבד אלו, ישנם מצבים נדירים נוספים שיגרמו לחום לעלות, כמו מחלות מסוימות של מערכת העצבים המרכזית, מחלות ממאירות, מחלות אנדוקריניות ותרופות הרדמה. תיתכן גם עליית חום כתוצאה מסביבה חמה, מה שנקרא "מכת חום" או היפרתרמיה.
למה זה טוב החום הזה?
ישנה אמת עממית לפיה חום זה דבר טוב, אבל האם באמת בדקו את זה? ובכן, כן. מחקרים בבעלי חיים ובבני אדם מצאו שבמקרה של הדבקה בוירוס אמצעים להורדת חום מאריכים את תקופת התפשטותו של הוירוס בגוף [2]. אפילו חולים עם זיהום בטיפול נמרץ הסתדרו טוב יותר כאשר חום גופם נע בין 37.5-39.5, בהשוואה לחולים שהיו בלי חום או עם חום מעל 40.
אז מה סוד הקסם? ישנן עדויות לכך שחום גבוה פועל בכמה חזיתות: מפריע להתרבותם של חיידקים ווירוסים, מזרז פעילות של אנטיביוטיקה במאבקה נגד הזיהום ומייעל את ההשפעה של מערכת החיסון [1]. יש עוד דרך ארוכה לפנינו עד שנבין את המנגנונים הללו עד הסוף, אבל כפי שראינו המדע לא משאיר אותנו בידיים ריקות ומאשש את כלל האצבע לפיו אם ילד מרגיש טוב, מתרוצץ וטוב לב – ניתן לחכות עד לחום של כ-38.5 לפני שנותנים מוריד חום.
אז מתי צריך להתחיל לדאוג?
גם פה – אין מספר מדויק. נהוג להתייחס לערך של 40 מעלות (היפרפירקסיה) כחום גבוה שרצוי להוריד בהקדם, ולחום מעל 42 כחום משמעותי שיכול לגרום לנזק מוחי. ככל הנראה, ככל שהחום עולה מעבר ל-40, מתחילה באופן הדרגתי השפעה מזיקה על פעילות איברים ותאים בגוף אשר עולה על יתרונות החום שדיברנו עליהם קודם [1,3,4].
חום גבוה זה חיידק? וחום נמוך זה וירוס?
יש ויכוח נצחי בספרות רפואת הילדים בנוגע למשמעות של דרגת החום. יש מחקרים שמצאו קשר בין חום גבוה יותר לעלייה בסבירות לזיהום חיידקי משמעותי, אך המצב הוא כלל לא שחור או לבן. למשל, מחקר אחד מצא שחמישית מהילדים שהגיעו לחדר המיון עם חום מעל 41 קיבלו אבחנה ויראלית [5]. או בקיצור, לא ניתן להגדיר ערך חום מסוים שמתחתיו האבחנה היא ויראלית ומעליו חיידקית.
"זה בטח שיניים"- האמנם?
אם תשאלו את המדע, לבקיעת שיניים יש לעיתים השפעה קלה על חום הגוף, אך לרב השפעה זו לא מגיעה לרמה של "חום" (מעל 38 מעלות). מצד שני, כן נמצא קשר בין בקיעה של מספר שיניים בו-זמנית לבין מחלת חום המלווה בסימפטומים נשימתיים [6]. אכן, יוצא לי לא פעם להגיד להורים לילד עם מחלה ויראלית ברורה שזה לא חום "רק משיניים" אלא שבקיעת השיניים פשוט הצטרפה לחגיגה.
רגע, איך בכלל מודדים חום?
מדחום כספית? מדחום אוזן? מדחום מצח? איך אפשר לבחור? לכל שיטת מדידה היתרונות החסרונות שלה [7,8,9], מדידה במדחום כספית נחשבת מדויקת אך עלולה להיות מסכונת במידה והמדחום נשבר ואינה מומלצת. שיטות של מדידה במצח, אוזן או בית השחי לרב יראו חום נמוך יותר מזה הנמדד בפי הטבעת. אם התינוק מתחת לגיל 3 חודשים, ההמלצה כיום היא למדוד חום רקטלי בעזרת מדחום דיגיטלי [10], שכן בגילאים האלו חשוב להיות מדויקים ולכל חום יש משמעות טיפולית. בגילאים בוגרים יותר ניתן לבחור בשיטה שנוחה לכן ומתאימה לילד. ייתכן שיהיה אי-דיוק מסוים, אך תמיד חשוב להסתכל על הילד עצמו ולבדוק כיצד הוא מרגיש ומתנהג, שכן לסטייה של כמה עשיריות המעלה לפה או לשם אין באמת משמעות.
ונסיים ב"אמא/אבא יודע/ת הכי טוב"
מחקר מהמם שבוצע לפני 30 שנה בהודו [11] הראה כי אמהות ידעו לזהות חום בילדיהן גם ללא מדחום, אלא רק על ידי מישוש הילד, במיוחד אצל תינוקות. אז זהו? אפשר לאחסן את המדחום עמוק בארון התרופות? רגע, לא כל כך מהר. מטא-אנליזה שפורסמה לאחרונה הגיעה למסקנה שכשהורים קובעים שלילד אין חום הם לרוב צודקים, אבל דווקא אלו שקובעים שלילד יש חום מדייקים פחות [12].
אז מה עושים כשכבר יש חום? כל זאת ועוד בפרק הבא בסדרה
תוכן הכתבה אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי וכל מטרתו לספק מידע ובשום מקרה אינו בגדר המלצה או עצה רפואית. אין לראות בו תחליף להתייעצות עם רופא/ה.
קרדיט לתמונה: <a href='https://www.freepik.com/photos/love'>Love photo created by peoplecreations - www.freepik.com</a>
Comments